رمزگشایی از نام یک محله قدیمی؛ طایفه اذون یا گلابی روسی؟
به گزارش گیگابلاگ، نام هر کدام از آبادی های شمیران که امروز به محله های شمال شهر تبدیل شده اند برای خود حکایت و ماجرایی شنیدنی دارد. به عنوان مثال در جستجو برای دلیل نامگذاری اوین، به نام اذون می رسیم. نامی که به تاریخ کهن این آبادی قدیمی غرب شمیران اشاره دارد.
به گزارش همشهری آنلاین، در محله اوین یادگاری ها و نشانی ها از روزگار گذشته این آبادی شمیران کم نیست. هنوز درختان سربرافراشته این محله که در کنار برج ها و آپارتمان ها زنده اند تا اهالی را با خود به خاطرات چند دهه پیش ببرند و البته نام متفاوت این محله که برای خود روایت ها دارد. نام اوین در بسیاری از منابع تاریخی تکرار شده است؛ روستایی سرسبز با تاریخی کهن. یاقوت حموی در قرن هفتم هجری در کتاب معجم البلدان از روستایی به نام اذون در غرب شمیران نام برده است.
در این کتاب از ابوالعباس احمد بابازیدی که مذهب زیدی داشته به عنوان یکی از ساکنان روستا یاد شده و بار ها نام اذون به عنوان یکی از روستا های شمیران تکرار شده است. اگرچه دیگر در میان آبادی های امروز شمیران اثری از نام اذون نیست، اما تهرانشناسان به ارتباط میان روستای اذون و آبادی اوین اشاره می نمایند.
علیرضا زمانی تهران شناس می گوید: نام اذون در منابع تاریخی مختلف به عنوان یکی از آبادی های شمیران بار ها تکرار شده. دکتر حسین کریمان در کتاب تهران در گذشته و حال به تغییر نام اذون به اوین اشاره نموده است. به عقیده او واژه اذون در گذر زمان به ایون و پس از آن به اوین تغییر نام داده و برای سندیت این مدعا هم شواهدی از تغییر بعضی کلمات در زبان رایج اهالی شمیران ارائه نموده است. در جستجو برای علت نامگذاری محله اوین، اما به روایت های دیگری هم می رسیم که البته اعتبار چندانی ندارند.
زمانی می گوید: بعضی به علت وجود باغ های گلابی در این محدوده سراغ ریشه نام ایون رفته اند. آن ها واژه ایون را با واژه روسی ایوا به معنای گلابی، مرتبط دانسته اند. این روایت ها، اما در منابع مکتوب اعتباری ندارد.
منبع: فرارو